PARAMARIBO – De politie onderzoekt een incident waarbij een 73-jarige man naar verluidt door een politieagent is mishandeld. Het incident, dat zich recent afspeelde en via een interview met DTV-Express werd belicht, leidde tot publieke verontwaardiging. De politiewoordvoerder, de heer Kensmiel, heeft inmiddels gereageerd en benadrukt dat het gedrag van de betrokken politieagent niet acceptabel is en dat er sancties zullen volgen.
Volgens het slachtoffer, de heer Ramautar, werd hij mishandeld tijdens een ruzie tussen buurtbewoners. Hij liep ernstige verwondingen op, waaronder letsel aan zijn hoofd, buik en schouder. Uit een medisch rapport blijkt dat hij bewusteloos raakte na een harde klap en nadien meerdere klachten ontwikkelde, waaronder hoofdpijn en duizeligheid. De dochter van de heer Ramautar meldde verder dat haar telefoon werd afgepakt toen zij het incident wilde filmen.
De politiewoordvoerder bevestigde dat de korpschef een grondig onderzoek heeft gelast door de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ). “Het gedrag van de collega is absoluut niet goed te praten, ongeacht de aanleiding,” verklaarde Kensmiel. Hij benadrukte dat de politieorganisatie niet achter dergelijke handelingen staat en dat passende sancties zullen volgen. Kensmiel bood de gemeenschap en de familie van het slachtoffer excuses aan namens de politie.
Tijdens het interview kwam ook aan bod dat burgers het recht hebben om politieoptredens op openbare plekken te filmen. Kensmiel verduidelijkte dat dit niet verboden is, zolang het filmen geen hulpverlening belemmert of schade veroorzaakt. “Politieagenten moeten zich realiseren dat hun handelingen openbaar zijn en correct dienen te zijn,” aldus de woordvoerder.
De familie Ramautar verklaarde dat de betrokken politieagent zou hebben gezegd dat hij “niets kon gebeuren” omdat hij aan een kabinetsbureau was verbonden. Kensmiel reageerde hierop door te bevestigen dat politiemensen inderdaad kunnen worden ingeroepen door overheidsentiteiten vanwege specifieke deskundigheid. “Maar dat geeft niemand een vrijbrief voor wangedrag,” voegde hij toe.
De zaak neemt een nieuwe wending met het perspectief van andere betrokkenen. Een familie aan de Caddieweg, waar de ruzie begon, zal ook hun verhaal delen met DTV-Express. Het station blijft alle partijen belichten om een volledig beeld te geven van de gebeurtenissen.
De politiewoordvoerder roept de samenleving op om kalm te blijven en het onderzoek van de OPZ af te wachten. “We moeten eerst de feiten kennen en op basis daarvan beslissen wat er moet gebeuren,” zei Kensmiel.
De zaak heeft een bredere discussie op gang gebracht over politieoptredens, transparantie en de rechten van burgers. Het is nu wachten op de uitkomsten van het onderzoek en eventuele sancties tegen de betrokken agent.