Een verhitte discussie in de Tweede Kamer escaleerde toen PVV-Kamerlid Gidi Markuszower scherpe kritiek uitte op linkse partijen en daarbij een opmerking maakte over het “geschreeuw” van PvdA-Kamerlid Kati Piri. De opmerkingen, die door velen als ongepast werden ervaren, zorgden voor een ongemakkelijke sfeer in de plenaire zaal. Kamervoorzitter Martin Bosma greep in om de rust te herstellen.
Het incident vond plaats tijdens een debat over de planningen van commissievergaderingen en stemmingen, waaronder over het Midden-Oosten. Kati Piri pleitte in het debat voor een snelle stemming over het commissiedebat Midden-Oosten, vanwege het aflopen van een staakt-het-vuren in Libanon. Markuszower reageerde fel op haar betoog: “Mijn rechteroor doet inmiddels pijn van het geschreeuw van mevrouw Piri.”
De opmerking leidde tot protest vanuit andere Kamerleden. Kamervoorzitter Martin Bosma onderbrak het debat en vroeg Markuszower om zijn woorden terug te nemen. Het PVV-Kamerlid bood vervolgens zijn excuses aan en verzocht om de opmerkingen uit de Handelingen te schrappen.
De discussie was al beladen door meningsverschillen over de urgentie van stemmingen rondom het Midden-Oosten. Kati Piri (PvdA) en Jan Paternotte (D66) pleitten voor spoed, gezien de ontwikkelingen in de regio. Kamerleden als Chris Stoffer (SGP) en Jasper van Dijk (SP) vonden daarentegen dat de stemming naar een reguliere ronde verplaatst kon worden.
De opmerkingen van Markuszower leidden echter tot een breder debat over respect en omgangsvormen in de Kamer. Piri reageerde later dat dergelijke opmerkingen bijdragen aan een verharding van het politieke klimaat.
Voorzitter Martin Bosma benadrukte na het incident het belang van een respectvolle omgang in de Tweede Kamer. “We kunnen van mening verschillen, maar persoonlijke aanvallen horen hier niet thuis,” verklaarde hij.
Kati Piri (PvdA) ontving steun van Kamerleden zoals Lisa Westerveld (GroenLinks) en Suzanne Kröger (Partij voor de Dieren), die eveneens opriepen tot een professionelere toon tijdens debatten. Markuszower benadrukte later dat zijn opmerkingen niet persoonlijk bedoeld waren, maar uit frustratie over de gang van zaken kwamen.
Dit incident roept opnieuw de vraag op hoe de toon in het parlement verbeterd kan worden. De Tweede Kamer blijft een plek waar scherpe debatten gevoerd worden, maar waar ook grenzen worden bewaakt. De discussie rondom respect en omgangsvormen zal naar verwachting worden voortgezet.