PARAMARIBO – De prominente Surinaamse advocaat Irwin Kanhai heeft in een vlammend interview met Stanvaste Radio forse kritiek geuit op president Chan Santokhi. In het gesprek, dat bol stond van politieke beschouwingen, juridische zorgen en economische waarschuwingen, stelde Kanhai onder meer dat Santokhi niet handelt in het belang van het Surinaamse volk, maar als een “gewillige knecht” van externe machten.
Kritiek op gang van zaken rond Apura-project
Aanleiding voor het gesprek was de opschorting van het Apura-wegproject. Kanhai, die juridisch advies verleende aan OPTSU-lid Nankoesing, lichtte toe dat hij op basis van de ontvangen stukken meent dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten. “Het lijkt mij strafwaardig gedrag,” aldus Kanhai. Volgens hem is het project gegund zonder transparante besluitvorming en ontbreekt essentiële documentatie zoals het bestek en de officiële overeenkomst. “De gunning is feitelijk een toezegging aan de aannemer. Zelfs bij opschorting loopt het werk gewoon door,” voegde hij toe.
“Regering strooit met geld dat er niet is”
Naast juridische bezwaren hekelde Kanhai ook het financieel beleid van de regering. Hij verwees naar recente toezeggingen van de president om ambtenaren, studenten en ouders financiële tegemoetkomingen te bieden. “We spreken over miljoenen SRD die niet gedekt zijn. Economen waarschuwen voor monetaire financiering. De koers staat al boven de 40 SRD per euro,” zei hij. Volgens Kanhai is het beleid gericht op verkiezingswinst, niet op duurzame ontwikkeling.
Schijn van invloed en politieke afhankelijkheid
De advocaat ging zelfs een stap verder door te suggereren dat Santokhi functioneert als een pion van buitenlandse belangen, met name Nederlandse. “Hij is klaargestoomd sinds zijn opleiding bij Apeldoorn. Nederland wil niet dat Suriname zelfstandig ontwikkelt. Ze hebben een puppet nodig en Santokhi is dat,” verklaarde Kanhai.
Politiek geheugenverlies en hypocrisie
Ook de houding van andere leden van de regering kreeg kritiek. Minister Mathoera van Defensie distantieerde zich publiekelijk van het project, maar volgens Kanhai is dat ongeloofwaardig. “Ze zat bij de regeringsvergadering en stemde in. Nu doet ze aan damage control.” Hij uitte zijn frustratie over wat hij beschouwt als collectieve medeplichtigheid, verhuld door politieke spelletjes.
“Een onheimisch gevoel over verkiezingen”
Met het oog op de naderende verkiezingen uitte Kanhai zorgen over het functioneren van het democratisch proces. “Er is ruis, onduidelijkheid, en een gebrek aan objectiviteit bij de verkiezingsautoriteiten. We krijgen een ‘jugu jugu’ situatie tussen instanties als het OKB en het CHS. Het voelt onbetrouwbaar aan,” aldus de jurist, die vreest voor de meest chaotische verkiezingen uit de recente geschiedenis.
Een land in crisis, een samenleving onder druk
Tot slot schetste Kanhai een somber beeld van de huidige situatie in Suriname. De stijgende criminaliteit, armoede en gebrek aan welzijn zorgen volgens hem voor een groeiende maatschappelijke ontevredenheid. “Welvaart zonder welzijn betekent niets. Als mensen voor hun straf leven, werkt het systeem niet,” zei hij met klem.