Paramaribo – In aanloop naar de verkiezingen is politieke onrust ontstaan over het voornemen van de regering om overheidsvastgoed te verkopen. Vier oppositiepartijen luiden in een gezamenlijke brief de noodklok over het gebrek aan transparantie en de mogelijke bevoordeling van “friends and family”.
De fracties van de NDP, BEP, NPS en PL hebben fel gereageerd op een bericht van het ministerie van Openbare Werken over de geplande verkoop van overheids onroerende goederen. In een gezamenlijke brief, gericht aan de regering, uiten zij hun diepe verontwaardiging over het ontbreken van een degelijk beleidskader en het negeren van maatschappelijke en bestuurlijke belangen.
Volgens de ondertekenaars is er geen sprake van een meerjarenplan waarin wordt bepaald hoeveel vastgoed de overheid nodig zal hebben voor haar kerntaken. Bovendien zou de voorgenomen verkoop in strijd zijn met de begroting van 2025, waarin geen inkomsten uit vastgoedverkoop zijn opgenomen.
“De hele procedure ademt corruptie,” stellen de fractieleiders, doelend op de oproep van het ministerie aan rechtspersonen om zich zonder heldere criteria in te schrijven voor aankoop. Zij hekelen ook het ontbreken van een objectief aanbestedingsproces en de betrokkenheid van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, dat als verantwoordelijke instantie buiten beeld lijkt te blijven.
De partijen maken zich ook zorgen over het ontbreken van transparantie rond taxatiecriteria en de economische, historische of culturele waarde van enkele panden. “Er is geen duidelijkheid over wanneer een pand als niet meer in gebruik wordt beschouwd, noch over hoe de verkoopresultaten openbaar zullen worden gemaakt,” schrijven zij.
De timing van de verkoop, kort voor de verkiezingen, wekt eveneens argwaan. “Een typische zweefteki-actie,” noemen de schrijvers het, verwijzend naar de snelle en onduidelijke afhandeling van de zaak. Ze vermoeden dat waardevolle terreinen onderhands zullen worden toegewezen aan bevriende partijen.
De brief is ondertekend door:
De ondertekenaars doen een dringende oproep aan de regering: “Stop deze uitverkoop van overheidsvastgoed onmiddellijk.” Volgens hen ontbeert deze actie elke vorm van legitimiteit en getuigt ze van falend beleid.
Lees ook: