Seoul, 2 januari 2025 – De politieke crisis in Zuid-Korea bereikt een nieuw hoogtepunt nu de afgezette president Yoon Suk Yeol weigert mee te werken aan zijn arrestatie. Yoon wordt verdacht van rebellie na het kortstondig uitroepen van de staat van beleg op 3 december 2024. Het bevel werd binnen enkele uren herroepen, maar het parlement stemde kort daarna voor zijn afzetting.
Het Corruption Investigation Office for High-ranking Officials (CIO) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Yoon. De voormalige president wordt beschuldigd van het proberen te ondermijnen van de democratische instellingen door troepen rond het parlement te positioneren. Dit wordt beschouwd als rebellie, een ernstig misdrijf in Zuid-Korea waarop de doodstraf of levenslange gevangenisstraf kan staan.
Yoon, echter, weigert zich over te geven en verklaarde: “Ik zal vechten tot het einde om mijn onschuld te bewijzen.” Bij zijn residentie in Seoul hebben honderden aanhangers zich verzameld om te protesteren tegen zijn afzetting en mogelijke arrestatie. Deze blokkeren actief de toegang voor de autoriteiten.
De situatie heeft geleid tot grootschalige onrust in Zuid-Korea. Aanhangers van Yoon blijven protesteren tegen wat zij zien als een onrechtvaardige behandeling, terwijl tegenstanders zijn acties veroordelen als een ernstige bedreiging voor de democratie.
Het Constitutionele Hof beraadt zich momenteel over de geldigheid van Yoon’s afzetting. Als het hof de afzetting bevestigt, moeten er binnen 60 dagen nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.
De politie heeft oproertroepen ingezet om de situatie rondom Yoon’s residentie onder controle te houden. Ondertussen benadrukken internationale waarnemers de gevolgen van de crisis voor de stabiliteit in de regio.
Kritiek op Yoon’s beleid neemt toe, met name zijn beslissing om de staat van beleg uit te roepen. Toch blijft een significant deel van de bevolking hem steunen. Zijn aanhangers beschouwen hem als slachtoffer van politieke manipulatie door zijn tegenstanders.