In Suriname verkeert de thuiszorg in zwaar weer. Zon Thuiszorg, een van de grootste zorgaanbieders in het land, luidt de noodklok: structurele betalingsachterstanden, personeelsproblemen en bureaucratische hindernissen hebben de sector op de rand van instorting gebracht. Directeur, Kenneth G., geeft een verontrustend beeld van de situatie tijdens een exclusief interview met Rinieuws.
Vier jaar betalingsachterstanden en bureaucratie
Zon Thuiszorg heeft al vier jaar te kampen met structurele betalingsachterstanden vanuit het ministerie van Sociale Zaken. “Wij leveren zorg, maar moeten maanden wachten op betaling,” legt Kenneth uit. De processen zijn omslachtig: elke stap, van het verkrijgen van garantiebrieven tot de uiteindelijke uitbetaling door de Centrale Bank, kan weken tot maanden duren. “Het is een heel dom systeem,” zegt hij gefrustreerd.
Dit heeft desastreuze gevolgen voor de zorgverlening. Het personeelsbestand van Zon Thuiszorg is in de afgelopen jaren gedaald van 600 naar slechts 80 medewerkers. Veel verpleegkundigen kiezen ervoor om het land te verlaten, aangetrokken door betere kansen in Nederland. “Suriname raakt zijn zorgverleners kwijt omdat het systeem ze in de steek laat,” stelt Kenneth onomwonden.
Herhaaldelijk beroep op de autoriteiten
Om de crisis op te lossen, heeft Zon Thuiszorg herhaaldelijk de hulp ingeroepen van de autoriteiten. In de afgelopen vier jaar heeft Kenneth persoonlijk vijf keer contact opgenomen met de president van Suriname. Daarnaast zijn klachten ingediend bij de Nationale Assemblée en het ministerie van Sociale Zaken. “Elke keer weer worden we aan het lijntje gehouden,” vertelt Kenneth. “Ze zeggen dat wij te laat zijn met onze stukken, terwijl alles al is ingediend. Het is frustrerend dat onze oproepen worden genegeerd.”
Zelfs een gedetailleerd rapport, opgesteld door twee economen om aan te tonen waarom de tarieven aangepast moeten worden, werd door het ministerie genegeerd. “Ze legden het rapport gewoon naast zich neer. Het lijkt alsof ze totaal geen interesse hebben in oplossingen,” zegt Kenneth.
De impact op patiënten
De gevolgen van deze crisis reiken verder dan de zorgverleners zelf. In Suriname hebben meer dan 100.000 mensen thuiszorg nodig. Dit zijn vooral ouderen en chronisch zieken die niet zelfstandig naar ziekenhuizen of huisartsen kunnen. Zonder voldoende zorgverleners krijgen deze patiënten niet de zorg die ze verdienen. “De vraag is groot, maar zonder betaling kunnen we de zorg niet voortzetten. Het systeem stort in,” waarschuwt Kenneth.
Wat moet er veranderen?
Zon Thuiszorg roept op tot directe actie van de overheid. Betalingen moeten tijdig worden uitgevoerd, tarieven moeten worden aangepast aan de inflatie, en er moeten meer mensen worden opgeleid om in de zorg te werken. “Als dit zo doorgaat, zal Suriname een zieke bevolking hebben zonder toegang tot zorg,” zegt Kenneth. “Het is tijd dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt.”
Daarnaast benadrukt Kenneth dat het belangrijk is om het personeel beter te ondersteunen. Veel zorgverleners hebben nauwelijks koopkracht en worden regelmatig geconfronteerd met maandenlange vertragingen in hun salaris. “Je kunt niet verwachten dat mensen blijven werken als ze niet eens hun basisbehoeften kunnen dekken.”
Een dringende oproep tot actie
De situatie vraagt niet alleen om bewustwording, maar ook om maatschappelijke druk. Zon Thuiszorg hoopt dat het publiek zich achter hun zaak schaart en dat beleidsmakers eindelijk de ernst van de crisis inzien. “Wij zijn zorgverleners, geen politici. Maar we hebben hulp nodig om te blijven doen waar we goed in zijn: zorgen voor de mensen die ons het hardst nodig hebben.”
Heb jij een tip voor de redactie? mail ons redactie@rinieuws.nl