“Het gaat om bewustwording”, zegt Vreden. “Lees goed wat er in de petitie staat en bepaal of je het eens bent met de voorgestelde veranderingen. We moeten leren om onze beslissingen zelf te nemen, niet omdat iemand anders het voor ons doet.”
Volgens Vreden zijn minstens 300.000 handtekeningen nodig om een substantiële verandering teweeg te brengen. Dit aantal is gebaseerd op de 400.000 stemgerechtigden die Suriname telt. “Het doel is om een hygiënisch en transparant bestuurssysteem te creëren dat corruptie tegengaat,” voegt ze toe.
Vreden moedigt mensen aan om niet alleen zelf te tekenen, maar ook familieleden, vrienden en buren te informeren over het belang van deze petities. “Als er technische of praktische uitdagingen zijn, laat het mij weten. Samen kunnen we oplossingen vinden.”
Naast de oproep tot het tekenen van petities, besprak Vreden het belang van haar voorgestelde Integriteitsconvenant. Ze benadrukt dat dit convenant gericht is op het hele volk van Suriname en niet verward moet worden met interne regelingen van politieke partijen. “Het doel is om ethiek en transparantie te bevorderen binnen ons bestuurlijk systeem,” licht ze toe.
Vreden benoemde ook twee pijnlijke hoofdstukken in de geschiedenis van Suriname: de vonnissen van Samakalo en Moïwana. Ze pleit voor meer aandacht en actie om deze zaken op te lossen. “We moeten als land verantwoordelijkheid nemen voor deze gebeurtenissen en de diepe wonden helen die zijn geslagen,” stelt ze.
Vreden gaf daarnaast aan dat ze zich zorgen maakt over het pensioensysteem in Suriname. Ze wijst op de internationale ontwikkelingen en roept op tot een gezamenlijke aanpak met de overheid, werkgevers, werknemers en de Centrale Bank om de pensioenzekerheid te waarborgen. “Mensen verdienen het om na jaren van werken hun pensioen met zekerheid en rust te kunnen ontvangen,” zegt ze.
Beryl Vreden sluit af met een oproep aan alle Surinamers om bewust na te denken over hun rol in het verbeteren van het land. “We moeten gezamenlijk werken aan een rechtvaardiger en transparanter Suriname. Begin bij jezelf en neem weloverwogen beslissingen.”
Voor meer informatie over het tekenen van de petitie of het verkrijgen van brochures, verwijst Vreden naar De Schakel aan de Van Itziegaanstraat 17, waar mensen tijdens kantooruren terechtkunnen.