De regering en de Bond Lager Technisch Onderwijs (BLTO) hebben op donderdag 3 april tijdens een overleg op het Kabinet van de President concrete afspraken gemaakt over de schrijnende situatie in het technisch onderwijs. Het overleg werd bijgewoond door president Chan Santokhi, minister Henry Ori (Onderwijs), minister Steven Mac Andrew (Arbeid), bondsvoorzitter René Bilkerdijk en vertegenwoordigers van de ministeries van Financiën en Onderwijs.
Het overleg kwam tot stand vanwege aanhoudende problemen met de uitbetaling van salarissen en overuren aan leerkrachten. Volgens Bilkerdijk zijn het vooral nieuwe leerkrachten en parttimers die soms maandenlang op hun brutoloon wachten. Ook ervaren krachten wachten al lang op de vergoeding van extra gewerkte uren.
De situatie heeft geleid tot frustratie bij de bond. “Wat ons bezighoudt, is dat je steeds beloftes krijgt, maar die komen niet uit,” aldus Bilkerdijk. Hij benadrukte dat dit al vier jaar speelt en dat het onaanvaardbaar is dat leerkrachten hun rechtmatige inkomsten moeten missen.
Toezeggingen en concrete stappen
President Santokhi erkende de ernst van de situatie en deed een oproep tot samenwerking: “Laten wij het onderwijsproces normaliseren.” Hij beloofde dat uiterlijk eind april 2025 alle openstaande betalingen aan leerkrachten worden voldaan. Hiervoor is een bedrag van SRD 60 miljoen beschikbaar gesteld via het ministerie van Financiën & Planning.
Om de uitvoering van de afspraken te waarborgen, is er een technisch team ingesteld onder leiding van minister Mac Andrew en Robby Holband, directeur van Beroeps Onderwijs. Op verzoek van de BLTO is een schriftelijke bevestiging opgesteld waarin de afspraken duidelijk zijn vastgelegd.
Lessen hervat, focus op herstel
Als gevolg van de afspraken heeft de BLTO besloten om de lopende acties op te schorten en de lessen vanaf dinsdag 8 april te hervatten. De bond roept al haar leden op om zich volledig in te zetten op de werkvloer, zodat het onderwijsproces krachtig wordt herstart.
Daarnaast is afgesproken dat schooldirecteuren en sectievoorzitters aan de slag gaan met het inhalen van leerachterstanden. Leerkrachten die hun gegevens tijdig aanleveren, ontvangen nog in april hun achterstallige salarissen, inclusief betaling van extra uren. In mei volgen bevorderingen en overige toelagen.
De BLTO toont zich tevreden over de gezamenlijke aanpak. “In eenheid is opgetreden, en dat heeft dit resultaat opgeleverd,” aldus de bond.