Advertisement

Twee mannen in gesprek tijdens een bijeenkomst

China grijpt kansen: Nieuwe bondgenoten door Trump’s terugkeer?

RedactieVSChinajanuari 22, 2025209 Views

Advertentie

Amsterdam – De terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis heeft mogelijk een ongekende diplomatieke verschuiving veroorzaakt, vooral voor China. Terwijl de Amerikaanse focus op een meer eenzijdige aanpak lijkt te worden hersteld, grijpt China de kans om relaties met landen zoals Japan, India, en het Verenigd Koninkrijk te verbeteren.

Trump’s meer geïsoleerde benadering kan ervoor zorgen dat Amerikaanse bondgenoten opnieuw naar China kijken als een strategische partner, aldus Wu Xinbo, een Chinese expert van de Fudan Universiteit in Shanghai. “Dit biedt een kans voor de Chinese diplomatie,” stelt hij.

VS-bondgenoten en China: Een hernieuwde dynamiek

Onder voormalig president Joe Biden werkte de VS nauw samen met bondgenoten zoals India, Japan, en Australië binnen de zogenoemde Quad-samenwerking. Deze partnerschappen vormden een belangrijk tegengeluid tegen de groeiende invloed van China. Nu zijn de banden van China met deze landen echter voorzichtig aan het verbeteren, mede door veranderende politieke prioriteiten wereldwijd.


Relatie met Japan en het VK

Japan herstelt de diplomatieke banden met Beijing, terwijl ook het Verenigd Koninkrijk na jaren van spanningen weer toenadering zoekt. Toch blijven grote obstakels bestaan. Zo zijn er spanningen met India over grensdisputen en blijft de situatie in de Zuid-Chinese Zee onrustig, zoals recente klachten van de Filipijnen over Chinese activiteiten aantonen.

Nieuwe koers onder Trump

Trump blijft, ondanks zijn isolationistische retoriek, prioriteit geven aan een competitieve aanpak van China. Dit werd bevestigd toen minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio direct na zijn inauguratie vergaderde met zijn tegenhangers uit de Quad-landen.

Advertentieruimte beschikbaar Neem contact met ons op

Steve Tsang, directeur van het SOAS China Institute, wijst erop dat veel Europese leiders weliswaar moeite hebben met Trump’s “America First”-agenda, maar niet snel volledig zullen overstappen naar China als partner. “De meeste landen zullen hun opties openhouden, maar Washington blijft belangrijk,” aldus Tsang.

Britse en Europese kijk op China

Premier Keir Starmer heeft een toenaderingspoging gedaan richting China, waarmee hij breekt met de harde toon van zijn voorganger Rishi Sunak. Toch blijven Europese leiders grotendeels trouw aan de samenwerking met de VS, ondanks mogelijke frustraties over Trump’s beleid.

Het blijft de vraag hoe de geopolitieke kaarten zich verder zullen schudden in deze nieuwe politieke realiteit. Eén ding is zeker: zowel China als de VS bereiden zich voor op een intensivering van de economische en diplomatieke concurrentie.

Bron: AP

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Doe mee aan onze verkiezingspoll!

Leave a reply

Op welke partij zou jij stemmen bij de Surinaamse verkiezingen van 2025?

50 euro korting
Recent gepubliceerd
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws rechtstreeks in je inbox! Mis geen updates over de belangrijkste gebeurtenissen.

Join Us
  • Facebook
  • X
  • Youtube
april 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Follow
Search Add a post
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...