PARAMARIBO – In een vlammend radio-interview met Radio Awaaz op woensdag 29 januari 2025 heeft Darhm Mungra, politicus en leider van De Nieuwe Leeuw (DNL), fel uitgehaald naar de Surinaamse regering en de politieke partijen die volgens hem de belangen van het volk verkwanselen. Mungra waarschuwde voor de groeiende invloed van criminele netwerken op de politiek en bekritiseerde de regering-Santokhi vanwege corruptie, nepotisme en economisch wanbeleid.
Tijdens het interview benadrukte Mungra dat Suriname steeds dieper wegzakt in corruptie en vriendjespolitiek. Hij wees op de immense schuldenlast van het land en de exorbitante uitgaven van de overheid, waarbij hij specifiek verwees naar de recente beschuldigingen rondom de kosten van de noodstroomgeneratoren voor Energiebedrijven Suriname (EBS).
Volgens Mungra worden miljoenen aan belastinggeld op dubieuze wijze uitgegeven, terwijl de gewone burger worstelt om te overleven.
“De regering beloofde transparantie en goed bestuur, maar wat we in werkelijkheid zien, is een systeem dat corruptie in stand houdt en de economie op de rand van de afgrond brengt,” aldus Mungra.
Hij bekritiseerde de stijgende energiekosten, de hoge benzineprijzen en het feit dat staatsbedrijven zoals EBS en Staatsolie volgens hem vooral worden gebruikt als politieke speeltjes om vrienden en familie te bevoordelen.
Mungra waarschuwde dat de invloed van drugshandel en crimineel geld in de politiek groter is dan ooit. Volgens hem zijn er duidelijke signalen dat bepaalde politieke partijen gefinancierd worden door illegale geldstromen.
“Geen enkele politieke partij heeft de financiële middelen om massameetings ter waarde van tientallen miljoenen te organiseren zonder externe financiering. Waar komt dat geld vandaan? Iedereen weet het, maar niemand durft het hardop te zeggen,” zei hij.
Suriname wordt internationaal steeds vaker genoemd als doorvoerland voor drugs, en Mungra vreest dat het land verder afglijdt richting een situatie waarin de onderwereld de bovenwereld controleert.
Mungra haalde ook fel uit naar president Santokhi en zijn VHP-coalitie, die in 2020 met de belofte van verandering aan de macht kwam. Hij noemde de regering een mislukking en beschuldigde Santokhi ervan etnische verdeeldheid te bevorderen door benoemingen op basis van afkomst in plaats van deskundigheid.
“De beloften van Santokhi over economische groei, armoedebestrijding en transparantie zijn allemaal gebroken. Het volk leeft in grotere armoede dan ooit, terwijl een kleine elite zich verrijkt. De economie wordt kunstmatig stabiel gehouden met IMF-gelden, maar zodra dat wegvalt, stort alles in,” aldus Mungra.
Hij wees erop dat veel Surinamers wegtrekken uit het land en jonge professionals geen toekomst meer zien in Suriname.
Volgens Mungra is de euforie binnen de regeringspartijen na recente massameetings misplaatst. Hij beweert dat de grote opkomst bij deze bijeenkomsten voornamelijk het gevolg is van financiële prikkels en niet van daadwerkelijke steun.
“Mensen worden betaald om te komen, krijgen maaltijden en beloftes. Dit is geen echte politieke steun, maar een schijnvertoning om de indruk te wekken dat de regering nog steeds populair is,” zei hij.
Mungra verwacht dat de VHP zetels zal verliezen bij de komende verkiezingen, met name in districten zoals Nickerie, waar de bevolking zwaar te lijden heeft onder het beleid van de regering.
Mungra sloot het interview af met een oproep aan de kiezers om zich niet langer te laten misleiden door de gevestigde politieke partijen en te kiezen voor vernieuwing.
“Het is vijf voor twaalf. Suriname moet zich bevrijden uit deze politieke slavernij. Stem niet langer op corrupte politici die het volk al decennialang verraden,” aldus Mungra.
Met de verkiezingen van 2025 in zicht is de politieke spanning in Suriname voelbaar. De vraag blijft of de kiezers zich zullen laten beïnvloeden door beloftes en geld, of dat ze daadwerkelijk zullen kiezen voor verandering.
Bron: Interview Radio Awaaz met Darhm Mungra, 29 januari 2025