Den Haag – In een historisch verkiezingsdebat, gehouden in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, brachten prominente Surinaamse politici hun visie op de toekomst van Suriname. Het debat belichtte urgente thema’s zoals leiderschap, diaspora, volksgezondheid en corruptiebestrijding. Met kandidaten als Angelic del Castilho (DA’91), Roseline Daan (NPS), Kevin Koniki (ABOP), I.J.S. Samuel (OPTSU), Bronto Somohardjo (PL), Cedric van Samson (VHP), Johannes Tojo (BEP) en Steven Reyme (A20) aan tafel, ontstond een levendige uitwisseling van ideeën.
Dienstbaar Leiderschap: Van woorden naar waarden
De toon werd gezet door een oproep voor “dienstbaar leiderschap” – een politiek model gericht op integriteit, transparantie en gemeenschapsdienst. Dit type leiderschap werd gepresenteerd als essentieel voor een toekomst waarin olie-inkomsten niet in verkeerde handen vallen. “Met slechte leiders en zonder integriteit verlies je de toekomst,” waarschuwde I.J.S. Samuel (OPTSU).
Diaspora als brug naar nationale wederopbouw
Alle sprekers erkenden het belang van de Surinaamse diaspora. Cedric van Samson (VHP) stelde: “Once a Surinamer, always a Surinamer,” en riep op tot een beleid dat de diaspora actief betrekt in economische en sociale ontwikkeling. Angelic del Castilho (DA’91) verwees naar succesvolle diaspora-strategieën . Kevin Koniki (ABOP) benadrukte dat Surinamers in het buitenland moeten worden gezien als mede-opbouwers, niet als buitenstaanders.
Zorg en onderwijs: meer dan stenen
In het debat over volksgezondheid en onderwijs pleitte Roseline Daan (NPS) voor structureel beleid dat verder gaat dan gebouwen. “Je bouwt geen volksgezondheid met beton,” stelde Steven Reyme (A20), doelend op het belang van goed opgeleid personeel, werkende systemen en een holistische benadering van gezondheidszorg.
Corruptiebestrijding: tijd voor actie
Corruptie werd aangeduid als de grootste hinderpaal voor vooruitgang. Johannes Tojo (BEP) zei: “Onze instituten zijn niet zwak geboren, ze zijn zwak gemaakt.” Bronto Somohardjo (PL) stelde harde maatregelen voor, waaronder verplichte openbaarmaking van eigendommen en belangen. Angelic del Castilho (DA’91) benadrukte dat DA’91 al acht jaar op rij een anti-corruptielezing organiseert en wees op internationale verdragen die benut moeten worden, alleen de NDP was afwezig.
Een land in afwachting van hervorming
Het debat gaf een duidelijke boodschap: Suriname staat op een kantelpunt. De verkiezingen van 2025 zullen bepalen of het land kiest voor hervorming en transparantie, of voor een voortzetting van het oude pad. Met een groeiend bewustzijn onder kiezers – zowel lokaal als in de diaspora – lijken integriteit, daadkracht en samenwerking de kernwoorden van een nieuw politiek tijdperk.
Analyse van de deelnemers:
Het debat toonde aan dat Suriname zich op een kruispunt bevindt. De uitdaging is om corruptie uit te bannen, de diaspora structureel te betrekken en de instituties opnieuw op te bouwen. Met de verkiezingen van 2025 in zicht ligt de macht bij de kiezer – thuis en in het buitenland – om te kiezen voor leiderschap dat daadwerkelijk dienstbaar is.
Shania
Mevr Daan leunt teveel op tijd van Vene, waar ook sprake was van corruptie.
Veve heeft ook enkele discutabele wetten aangenomen, dus laat ze niet teveel kletsen en kijken naar de huidige tijd
Tilborg
Mevr Del Castilho was heel duidelijk en scherp omtrent aanpak van corruptie en beleid voor goed bestuur en geeft DA91 nogeens exposure als het beste alternatief.