In een felle discussie in de Tweede Kamer beschuldigde DENK-Kamerlid Stephan van Baarle het kabinet van racisme. Hij verwees naar een advies van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, waarin wordt gesteld dat er onvoldoende regie is op het bestrijden van discriminatie en dat zorgelijke uitspraken van meerdere bewindspersonen aan het licht zijn gekomen. Van Baarle eiste een spoedig debat met premier Mark Rutte over deze kwestie.
Van Baarle stelde tijdens de debataanvraag dat het advies van de Staatscommissie ernstige beschuldigingen bevat tegen leden van het kabinet. Hij benadrukte dat het niet slechts gaat om individuele gevallen, maar om een structureel probleem. “De minister-president beweerde eerder dat er geen sprake zou zijn van racisme in zijn kabinet, terwijl drie bewindspersonen nadrukkelijk worden genoemd, waaronder niet alleen PVV’ers, maar ook voormalig CDA-minister Mona Keijzer,” aldus Van Baarle.
Hoewel Van Baarle steun ontving van partijen zoals de Partij voor de Dieren (Esther Ouwehand), Volt (Marieke Koekoek), en GroenLinks-PvdA (Olger van Dijk), waren er ook tegenstanders. Onder andere Gidi Markuszower (PVV) en Jaco Geurts (CDA) gaven aan geen steun te verlenen aan de aanvraag. “We hebben volgende week al een debat met de minister van Binnenlandse Zaken over discriminatie, dit is overbodig,” reageerde Geurts.
Het advies van de Staatscommissie benadrukt dat racisme en discriminatie onvoldoende worden aangepakt en dat dit deels te wijten is aan een gebrek aan leiderschap vanuit de overheid. Ook wees het rapport specifiek op zorgelijke uitspraken van kabinetsleden, wat de urgentie van het debat volgens Van Baarle onderstreept. “De minister-president moet zijn verantwoordelijkheid nemen en tekst en uitleg geven,” stelde hij.
Ondanks de oproep van Van Baarle om het debat op korte termijn in te plannen, behaalde zijn aanvraag geen meerderheid. De aanvraag wordt wel geplaatst op de lijst van dertigledendebatten, waar het momenteel op plek 68 staat. Dit betekent dat het onderwerp pas later zal worden behandeld, tenzij er andere agendapunten verschuiven.
Het incident heeft opnieuw de discussie over discriminatie en racisme binnen de politiek aangewakkerd. Van Baarle heeft aangegeven de kwestie verder te blijven aankaarten en dringt aan op een grondige reactie van de minister-president. Ondertussen wordt de Kamer begin volgende week verwacht te debatteren over discriminatie met de minister van Binnenlandse Zaken.