PARAMARIBO – Het historisch lage waterniveau in het Brokopondo-stuwmeer dreigt Suriname in een ernstige energiecrisis te storten. Eddy Fränkel, directeur van Staatsolie Power Company, waarschuwde tijdens een interview met ABC Suriname dat de droogte sinds 2023 een ernstig tekort aan instroom heeft veroorzaakt, wat de elektriciteitsopwekking ernstig bedreigt.
“Het waterniveau in het stuwmeer is historisch laag,” aldus Fränkel. “In december 2024 was de instroom slechts 48% van het gemiddelde, en in januari is dat verder gedaald naar 25%.” Hij waarschuwt dat als de trend doorzet, het waterpeil tegen april 2025 het absolute minimum zal bereiken, wat de stroomproductie vanuit de waterkrachtcentrale zwaar zal beperken.
Hoewel de kustvlakte recent regenval heeft gezien, blijft het binnenland – waar het stuwmeer ligt – uitzonderlijk droog. “Met de kleine droge tijd in februari en maart zal de instroom alleen maar verder afnemen,” voegde Fränkel toe.
Fränkel wijst op een soortgelijke situatie in 2005, toen noodstroomaggregaten werden ingezet om de tekorten op te vangen. Ook nu zou deze optie noodzakelijk kunnen zijn, maar de tijd dringt. “Het inhuren van noodaggregaten kost naar schatting 30 miljoen dollar voor zes maanden,” legt Fränkel uit. “Bovendien is er wereldwijd een grote vraag naar deze aggregaten, waardoor ze niet lang voor ons gereserveerd kunnen blijven. Willen we ze in april operationeel hebben, dan hadden ze gisteren al besteld moeten worden.”
Naast maatregelen van de overheid roept Fränkel ook het publiek op om elektriciteit te besparen. Hij benadrukt dat vooral tijdens de piekuren zuinig omgaan met stroom van groot belang is. “Mensen kunnen de airco minder koud zetten of vervangen door een ventilator,” adviseert hij. “Elke kleine besparing kan helpen om een crisis te voorkomen.”
Fränkel dringt aan op snelle actie van de overheid en betrokken instanties. “De tijd werkt niet in ons voordeel. Zonder ingrijpende maatregelen riskeren we dat de energievoorziening in april volledig in gevaar komt,” waarschuwde hij.
Met de grote regentijd die pas in mei begint, staat Suriname voor een uitdaging. Staatsolie, EBS en de regering zullen in hoog tempo samen moeten werken om de dreigende energiecrisis het hoofd te bieden. Intussen worden burgers aangespoord om nu al hun steentje bij te dragen door energie te besparen.