Terwijl de inheemse gemeenschap van Saron al eerder de noodklok luidde over de erbarmelijke staat van hun toegangsweg, escaleert de situatie in het district Para verder. Sinds 4 april heeft districtscommissaris Marlene Joden drastische maatregelen genomen om het toenemende probleem van kapotte wegen in te dammen. Alle zandwegen waar zwaar vrachtverkeer rijdt, zijn tot nader order afgesloten.
De Zanderij-West Suriname rijweg is per direct gesloten voor vrachtwagens boven de vier ton. Volgens dc Joden zijn de wegen in een zodanig slechte staat geraakt door het zware verkeer in combinatie met de aanhoudende regen, dat grote modderige kuilen zijn ontstaan. “Het is niet meer verantwoord voor bewoners om zich veilig over deze wegen te verplaatsen, zelfs te voet wordt het een uitdaging,” aldus de dc.
De maatregel komt kort nadat inheemse leiders uit Saron aan de bel trokken over precies datzelfde probleem: verwaarloosde infrastructuur die het dagelijkse leven ernstig belemmert. In hun geval gaat het om de weg naar Saron, die door de intensieve belasting van vrachtverkeer compleet kapot is gereden. De oproep tot herstel werd breed gesteund door de gemeenschap, maar bleef lange tijd zonder concrete respons.
Afgesloten wegen
De wegen die nu zijn afgesloten voor vrachtverkeer zijn onder andere de Suralcoweg, Bijlhoutweg, Van Leestenweg, Rijsdijkweg, Melkweg, Roomweg, Groenhartweg, Oud-Copieweg, Kuifmanweg, Maripaweg en Stowelweg. Deze routes worden veelal gebruikt door mijnbouwbedrijven en andere zwaar transport.
Volgens Joden is het doel van deze maatregel niet alleen om verdere schade te voorkomen, maar vooral om het leefcomfort van de bewoners te beschermen. “We moeten de belangen van onze bewoners vooropstellen. Zolang deze wegen niet hersteld zijn, is zwaar transport hier niet welkom.”
Structurele oplossing nodig
De combinatie van ongereguleerd vrachtverkeer, gebrek aan onderhoud en extreme weersomstandigheden lijkt de infrastructuur van Para systematisch te ondermijnen. Zowel bewoners van Saron als de overige getroffen gebieden hopen dat de tijdelijke maatregelen snel opgevolgd worden door structureel onderhoud en betere regulering van het vrachtverkeer.
“Sluiten is één ding, maar het oplossen van het probleem is iets anders,” zegt een bewoner uit het gebied. “We willen geen tijdelijke pleisters, maar echte oplossingen.”