TEL AVIV – Israël is opgeschrikt door een grootschalig cyberlek, waarbij een Iraanse hackergroep toegang heeft gekregen tot 100.000 geclassificeerde documenten. De bestanden bevatten gevoelige informatie over de Israëlische veiligheidsinfrastructuur, waaronder privégegevens van agenten, militaire blauwdrukken en locaties van wapendepots.
Volgens Israëlische media, waaronder Haaretz, werd de aanval in februari uitgevoerd door een Iraanse cybergroep, die de bestanden wist te bemachtigen via een privébedrijf dat samenwerkt met de Israëlische politie en het ministerie van Nationale Veiligheid. Dit roept ernstige vragen op over de beveiliging van staatsgevoelige informatie.
Onder de gestolen bestanden bevinden zich:
Persoonsgegevens van Israëlische politieagenten en veiligheidspersoneel
Locaties en inventaris van wapendepots en munitieopslagplaatsen
Blauwdrukken van militaire en beveiligingsinstallaties
Kopieën van identiteitsbewijzen van politiefunctionarissen
Informatie over vuurwapenbezit onder burgers en veiligheidsdiensten
Deze documenten bevatten gedetailleerde plattegronden en operationele details over zowel publieke als private veiligheidsinfrastructuur in Israël, waardoor Iran mogelijk een diepgaand inzicht heeft gekregen in de defensieve capaciteiten van het land.
Hoewel de Israëlische politie en het ministerie van Nationale Veiligheid ontkennen dat hun interne systemen direct gehackt zijn, geven zij toe dat de gegevens via een beveiligingslek bij een privébedrijf zijn verkregen. De exacte manier waarop de documenten in Iraanse handen zijn gevallen, wordt nog onderzocht.
Israëlische functionarissen waarschuwen dat dit cyberlek een onderdeel is van een bredere gecoördineerde cyberoorlog tegen het land. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn cyberaanvallen tegen Israëlische bedrijven en overheidsinstanties sterk toegenomen.
Volgens een rapport van het Israëlische ministerie van Nationale Veiligheid zijn cyberaanvallen tegen het land exponentieel gestegen.
900 cyberaanvallen op Israëlische instellingen in het afgelopen jaar
500 geclassificeerde bestanden gepubliceerd op het Darknet
Toenemende invloedscampagnes via sociale media
Israël vreest dat de vrijgekomen informatie kan worden gebruikt om gerichte aanvallen te plannen of het vertrouwen in de veiligheidsdiensten te ondermijnen.
Dit cyberlek komt op een moment van verhoogde spanningen in het Midden-Oosten. Tegelijkertijd met deze cyberaanval verstevigt Iran zijn militaire samenwerking met Rusland en China. De drie landen houden gezamenlijke marineoefeningen in de Golf van Oman, onder de codenaam Security Belt 2025.
De militaire oefeningen, waaraan ook landen als Pakistan, Qatar, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) deelnemen, richten zich op maritieme beveiliging, zoek- en reddingsoperaties en het bestrijden van piraterij.
Israëlische functionarissen zijn bezorgd over de mogelijke gevolgen van het datalek. De grootste vraag blijft: hoeveel meer gevoelige informatie ligt er nog op straat? En kan Israël deze cyberoorlog winnen voordat er onomkeerbare schade wordt aangericht?
De komende dagen zullen cruciaal zijn voor Israëlische veiligheidsdiensten om het lek te dichten en de impact van de gestolen gegevens te minimaliseren.