Paramaribo, 1 april 2025 – Terwijl de verkiezingen naderen, blijft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) in gebreke bij het beantwoorden van concrete vragen over onregelmatigheden in de kiezerslijst.Naast ernstige onregelmatigheden in de kiezerslijsten, zoals eerder door RInieuws onthuld, zijn er nu ook significante problemen met de kandidatenlijsten. In plaats van openheid, volgt nu vooral afschuiving van verantwoordelijkheid — deels naar het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en andere functionarissen binnen het ministerie.
De feiten: duizenden kiezers met onmogelijke gegevens
In een eerdere publicatie van 1 maart bracht RInieuws zorgwekkende gegevens aan het licht uit de kiezersregistratie. De belangrijkste bevindingen:
Bijna 50.000 registraties op huisnummer ‘0’, ook in stedelijke gebieden als Paramaribo en Marowijne;
Negatieve huisnummers zoals -19, -56 en -58;
Kiezers zonder afgiftedatum van hun ID;
ID-afgiftedata uit 2015 tot zelfs 1975, wat wijst op verouderde of niet-gecontroleerde documenten;
Significante afwijkingen in ressorten die kunnen wijzen op mogelijke dubbele registraties.
De communicatie met BiZa: een tijdlijn
In zijn reactie schuift de onderminister de verantwoordelijkheid gedeeltelijk door naar het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), dat volgens hem toezicht houdt op het proces en reeds “een consultant” had ingeschakeld voor onderzoek. Ook worden andere departementale functionarissen genoemd, zonder dat concrete uitleg volgt.
Onderminister Hassankhan, verwijt RInieuws “het zaaien van onrust” en stelt dat vermoedens als feiten worden gepresenteerd. Dit wordt door hoofdredacteur L Richelieu krachtig weerlegd:
“Wij publiceren niets zonder controleerbare data. De bewijslast ligt niet bij de pers, maar bij de overheid die het register beheert. Wij stellen vragen namens het volk.”
De redactie benadrukt dat de analyse volledig is gebaseerd op officiële gegevens uit het kiezersregister — en dat het doel van de publicatie is om transparantie af te dwingen, niet om onrust te stoken.
De onwil van BiZa om op kritische punten te reageren voedt het wantrouwen, vooral in combinatie met de recente opschudding rond de kandidatenlijsten. Als de basis — de kiezerslijst — al wankelt, hoe betrouwbaar is het stemproces dan nog?
In een tijd waarin burgers hun vertrouwen in het systeem verliezen, is het gebrek aan transparantie zorgwekkend. Een eerlijk verkiezingsproces vraagt om volledige openheid.
RInieuws roept het ministerie op om:
“We willen geen conflict. We willen duidelijkheid — voor de kiezer.”
Pingback: Marcel Oostburg & Rinieuws Onthullen: Kiezersfraude in Suriname Dieper dan Gedacht - www.rinieuws.nl