Paramaribo – De recente inbraak bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) krijgt een alarmerend vervolg. Volgens Directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken zijn er sterke aanwijzingen dat personeel van de bewakingsdienst mogelijk betrokken is geweest bij de diefstal van ruim 600 paspoorten. De verdenking werpt een ernstige schaduw over de integriteit van de beveiliging rond kritieke staatsinstellingen.
Zaterdagochtend werd de inbraak ontdekt. Uit de eerste inventarisatie blijkt dat honderden paspoorten, aanvraagformulieren en een laptop zijn buitgemaakt. De dieven hebben zich toegang verschaft tot maar liefst zes verschillende afdelingen binnen het gebouw, waaronder Paspoorten, Nationaliteiten en Legger. Camerabeelden tonen hoe de inbrekers documenten en paspoorten in tassen stoppen, ogenschijnlijk met kennis van de interne structuur.
Bewaking onder verdenking
De locatie van de inbraak – slechts 70 meter verwijderd van de opslagplaats voor verkiezingsmateriaal – en de afwezigheid van actieve alarmering in grote delen van het gebouw roepen talrijke vragen op. Eskak bevestigt tegenover Starnieuws dat de politie inmiddels meerdere bewakers heeft verhoord en het onderzoek zowel technisch als tactisch wordt uitgevoerd.
“Er zijn duidelijke indicaties dat men het gebouw goed kende. Dat baart zorgen,” aldus Eskak. Volgens hem krijgen de opsporingsdiensten volledige ruimte om de waarheid boven tafel te krijgen. Maandag verwacht het ministerie meer helderheid over de exacte schade en mogelijke betrokkenen.
Politieke gevoeligheid
Hoewel tot dusver geen directe link is gelegd met verkiezingsdata, benadrukt Eskak dat een van de getroffen afdelingen – Legger – recent nog de vastlegging van de definitieve kiesregisters heeft afgerond. De digitale e-paspoorten zijn volgens het ministerie veilig opgeslagen bij de Centrale Bank van Suriname, maar het vertrouwen in de veiligheid van gevoelige overheidsdata staat zwaar onder druk.
Oproep tot alertheid
De inbraak, samen met de eerder gemelde diefstal uit het voertuig van een HR-directeur van BiZa, waarin verkiezingspromotiemateriaal werd gestolen, onderstreept de noodzaak voor verscherpte maatregelen. “Dit is niet het moment om laks te zijn,” waarschuwt Eskak. “Iedereen, van beveiliging tot beleidsmaker, moet alert blijven. We kunnen ons geen tweede incident veroorloven met de verkiezingen in aantocht.”