Paramaribo, 18 april 2025 – Een allesverwoestende brand in de Henck Arronstraat heeft donderdagavond drie monumentale panden en diverse andere gebouwen in het hart van Paramaribo in de as gelegd. De brand is niet alleen een klap voor het Surinaams erfgoed, maar werpt ook vragen op over het overheidsbeleid rond de verkoop van leegstaande panden.
De brand, die vermoedelijk ontstond in het leegstaande gebouw van het ministerie van Sociale Zaken, vernietigde panden met grote erfgoedwaarde: nummers 36, 38 en 42 aan de Henck Arronstraat. Pand 38, een rijk gedecoreerd 18e-eeuws woonhuis, gold als een van de fraaiste monumenten van de binnenstad. Nummer 42, met zijn iconische torentje, en het in 2005 gerestaureerde pand 36 zijn eveneens verloren gegaan.
Hoewel pand 40 – het voormalige onderkomen van de Chyco Supermarkt – geen officiële monumentstatus had, droeg het met zijn kenmerkende bouwstijl uit 1920 ook bij aan het straatbeeld en stond het op de nominatie voor restauratie.
Twee daklozen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand. Ze verbleven vermoedelijk in het leegstaande gebouw waar het vuur begon. De politie onderzoekt nog of het gaat om onvoorzichtigheid of opzettelijke brandstichting. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er sprake is van georganiseerde brandstichting met economische of politieke motieven.
De brand komt op een gevoelig moment. President Santokhi kondigde onlangs aan dat de overheid voornemens is om honderden overheidsgebouwen, waaronder monumentale panden in Paramaribo, te verkopen aan de particuliere sector. Met de opbrengsten wil men een centrale ‘high-rise’ bouwen waarin alle ministeries worden ondergebracht.
Het getroffen pand van Sociale Zaken was een van de vele leegstaande gebouwen in dit verkooptraject. Het incident roept vragen op over de beveiliging, het onderhoud en de risico’s van leegstand, zeker nu blijkt dat waardevol erfgoed verloren kan gaan voordat het zelfs maar verkocht is.
De Commissie Monumentenzorg spreekt van een nationale tragedie. Secretaris Imro Smith: “Elk pand dat verloren gaat, is een bladzijde uit het Surinaams verhaal die wordt weggerukt. Laat dit niet enkel een verlies zijn, maar ook een wake-up call.” De commissie pleit voor structurele erfgoedbescherming, betere brandpreventie en meer bewustwording.
Volgens Smith zijn originele bouwtekeningen nog beschikbaar en wordt onderzocht of herbouw mogelijk is. “Wat ons nog resteert, moeten we met man en macht beschermen – voor de generaties na ons.”