Paramaribo – De regering heeft op dinsdag 18 februari 2025 tijdens een spoed regeringsraadsvergadering een belangrijke stap gezet in de strijd tegen corruptie. De wijziging van de Anti-corruptiewet van 2017 werd goedgekeurd, inclusief een uitgebreide memorie van toelichting. Maar de vraag rijst: is dit een effectieve stap richting transparantie of slechts een politiek gebonden besluit in aanloop naar de verkiezingen?
De wetswijziging is het resultaat van het werk van de Commissie Evaluatie Anti-corruptiewet, geleid door mr. Carmen Rasam en ondersteund door deskundigen zoals mr. Ilse Krenten, voorzitter van de Anti-corruptie Commissie. De belangrijkste aanpassingen omvatten:
Volgens president Santokhi onderstreept deze wet de vastberadenheid van de regering om corruptie effectiever aan te pakken. “Met deze stap versterken we de integriteit en transparantie binnen de overheid,” aldus Santokhi.
In een recent interview met RInieuws presenteerde Angelic Castilho, voorzitter van DA91, een veel radicalere benadering van corruptiebestrijding. DA91 pleit voor:
Volgens DA91 is de huidige wijziging van de wet niet voldoende en laat het te veel ruimte over voor discretionaire beslissingen. Castilho stelde dat “echte corruptiebestrijding transparant moet zijn en burgers een rol moet geven in de controle.”
Critici vragen zich af of deze wetswijziging oprecht bedoeld is om corruptie aan te pakken of dat het een politiek gemotiveerd besluit is met het oog op de naderende verkiezingen. De Anti-corruptiewet van 2017 bestond al, maar werd jarenlang niet adequaat uitgevoerd. Pas enkele maanden voor de verkiezingen wordt er plotseling een wijziging doorgevoerd.
Als de wijziging daadwerkelijk wordt nageleefd, kan het bijdragen aan meer transparantie binnen de overheid. Maar als deze maatregel slechts een papieren tijger blijft, zal de corruptieaanpak weinig effect hebben. De verkiezingen op 25 mei 2025 zullen uitwijzen of Surinamers geloven in de beloftes van de huidige regering of dat ze kiezen voor de hardere aanpak die DA91 voorstelt.
Blijft het bij woorden of zien we eindelijk actie? De tijd zal het leren.