PARAMARIBO – Tijdens een explosieve persconferentie heeft de politieke organisatie OPTSU aangekondigd een formele strafrechtelijke klacht te hebben ingediend tegen president Chandrikapersad Santokhi, minister Parmanand Sewdien (LVV), en minister Riad Nurmohamed (OW). De aanklacht heeft betrekking op een omstreden wegenproject dat volgens OPTSU is gegund via een gesaboteerde aanbestedingsprocedure, waarbij de staat mogelijk meer dan 30 miljoen USD benadeeld is.
De zaak draait om een infrastructuurproject in het district Sipaliwini. Aannemingsbedrijf Baitali had zich begin dit jaar aangemeld voor het project met een inschrijfbedrag van ongeveer 10 miljoen USD. Niet veel later werd hetzelfde project – onder een licht gewijzigde naam – opnieuw aanbesteed via het ministerie van LVV, en gegund aan het bedrijf Shiwan Tusham NV, tegen een bedrag van ruim 44 miljoen USD.
De gunning werd niet via reguliere ministerraadprocedures afgehandeld, maar vond plaats in een regeringsraadsvergadering onder leiding van de president zelf. De betaling zou volgens de documenten gebeuren via toekomstige begrotingen van 2026 t/m 2029, terwijl er nog geen goedgekeurde begroting voor 2025 beschikbaar is.
OPTSU’s jurist, advocaat Erwin Kanhai, wees op ernstige schendingen van het Aanbestedingsreglement Werken Suriname (AWS) en riep artikel 13.1 van de Anti-Corruptiewet én artikel 421 van het Wetboek van Strafrecht in. Deze artikelen bestraffen ambtsdragers die bewust wettelijke procedures omzeilen of anderen bevoordelen.
Bovendien werd betoogd dat de officiële aanbestedingsprocedure werd gesaboteerd: de bestekdocumenten voor het oorspronkelijke project werden niet verkocht aan Baitali, terwijl de AWS voorschrijft dat de inschrijving openbaar moet zijn en gepubliceerd in het advertentieblad van de staat.
De OPTSU-woordvoerders en juristen spraken hun zorgen uit over mogelijke kickbacks – omkoping – die zouden zijn betaald aan functionarissen binnen de huidige regering. “Friends and family politics”, zo werd het genoemd. Volgens een recent KVK-uittreksel dat Rinieuws kon inzien, zou de oprichter van het winnende bedrijf, Ramadin Bhagwat Prasad, ook eigenaar zijn van een reisbureau, en heeft het bedrijf geen bewezen ervaring met grootschalige civieltechnische infrastructuur.
Tijdens de persconferentie werd fel uitgehaald naar de oppositiepartijen in De Nationale Assemblee, die volgens OPTSU “de kwestie laten liggen” ondanks de ernst. “Waar blijft de motie van wantrouwen? Waar blijft het verzoek tot een spoedvergadering?,” vroeg de woordvoerder zich af.
Hij waarschuwde dat dit soort gunningen de volgende regering opzadelt met miljoenenverplichtingen zonder dat daar publieke goedkeuring of dekking tegenover staat.
“Waarom betaalt de staat miljoenen voor asfalt, terwijl scholen in het binnenland nog niet eens zijn opgestart? Waarom wordt prioriteit gegeven aan schimmige deals, en niet aan salarissen van leraren of medicijnen in ziekenhuizen?”
Het civiele geschil tussen Baitali en de staat is al in behandeling bij de rechter. De kortgedingrechter heeft een “professionele voorziening” opgelegd: de uitvoerende partij moet per direct stoppen met de werkzaamheden tot het eindvonnis.
De bal ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Kanhai benadrukte dat het OM wettelijk verplicht is om klachten te onderzoeken. OPTSU hoopt dat dit onderzoek wél tot strafvervolging leidt – in tegenstelling tot de slepende Pan-American woningbouwzaak die “in de mist lijkt verdwenen.”