PARAMARIBO – Wat gebeurt er met je als je je rug keert naar ABOP? Vraag het aan kapitein Amoesi.
Nadat hij zich aansloot bij de Nationale Partij Suriname (NPS), werd hij binnen korte tijd ontdaan van alles wat hem functie, status en waardigheid gaf:
salaris gestopt, functie ingetrokken, auto afgepakt.
Geen officiële uitleg. Geen rechtsgrond. Alleen politieke afstraffing.
Dit is geen incident. Dit is een waarschuwing aan iedereen die het waagt zich los te maken van de macht van ABOP. En de boodschap is duidelijk: Wie niet buigt, wordt gebroken.
Tijdens een live-uitzending van DTV onthulde kapitein Amoesi dat hij na zijn politieke overstap ineens niets meer waard leek te zijn in de ogen van de partij waarvoor hij jarenlang loyaal was.
“Ik koos voor de NPS en verloor in één klap mijn werk, mijn inkomen en zelfs mijn vervoersmiddel. Ik werd behandeld als een vijand.”
Silla Deel, van de Commissie voor het Traditioneel Gezag, was ook aanwezig en sprak van een “schokkend voorbeeld van machtsmisbruik”. Volgens haar wordt traditioneel gezag gebruikt als politiek drukmiddel, terwijl het in feite boven partijbelangen zou moeten staan.
Opvallend was de live-reactie van vicepresident Ronnie Brunswijk, leider van ABOP. Hij belde in tijdens de uitzending, maar gaf geen helder antwoord op de vraag of hij betrokken was bij de sancties tegen kapitein Amoesi.
Lees ook:
“Er zijn procedures,” zei Brunswijk.
Maar wie gelooft dat nog, wanneer het patroon zó doorzichtig is?
Het lijkt erop dat ABOP zijn greep op het binnenland koste wat het kost wil behouden. Zelfs als dat betekent dat kapiteins, de brug tussen regering en binnenland, worden weggewerkt zodra ze zelfstandig durven denken.
Kapitein Amoesi hield zich tijdens de uitzending niet in en uitte ook harde kritiek op de huidige regering, die volgens hem niet alleen onbetrouwbaar is, maar ook het traditionele gezag financieel laat stikken.
“Als de TWK voor de basja’s en gramang niet met spoed wordt uitbetaald, dan zullen deze mensen echt geen vertrouwen meer hebben in deze regering,” zei hij.
“Ze houden mooie toespraken op tv, maar in het binnenland komt geen cent aan. Geen TWK, geen respect, géén stemmen.”
Zijn woorden zijn een duidelijke waarschuwing richting de regering-Santokhi: onderschat de kracht van het binnenland niet. Als het traditioneel gezag zich van de coalitie afkeert, kan dat de verkiezingen beslissend beïnvloeden.
Deze affaire legt een akelige waarheid bloot: de partij die zich profileert als verdediger van het binnenland, blijkt bereid haar eigen mensen te offeren wanneer ze niet langer bruikbaar zijn.
Als zelfs kapitein Amoesi niet veilig is, wie dan wel?
Beelden DTV/Youtube
Lees ook: