TORONTO – De Canadese provincie Ontario dreigt de stroomtoevoer naar de Verenigde Staten af te sluiten als de handelsspanningen met Washington verder escaleren. Premier Doug Ford maakte deze dreiging wereldkundig als reactie op de invoertarieven die de regering van president Donald Trump heeft ingesteld op Canadees staal en aluminium.
De VS legde recent 25% invoertarieven op Canadese metalen, wat volgens Ford een ernstige bedreiging vormt voor de economie en werkgelegenheid in zowel Canada als de VS. “Tarieven brengen onzekerheid, schaden bedrijven en drijven de kosten voor gezinnen op,” verklaarde de premier van Ontario.
Ford kondigde aan dat zijn regering de elektriciteitstarieven voor Amerikaanse afnemers met 25% zal verhogen en waarschuwde dat hij, indien nodig, de stroomtoevoer volledig kan stopzetten. “We leveren energie aan 1,5 miljoen huishoudens en bedrijven in de VS, waaronder in Minnesota, Michigan en New York. Als de handelsoorlog escaleert, zal ik niet aarzelen om de stroom volledig af te sluiten,” aldus Ford.
Volgens de premier zouden de verhoogde elektriciteitskosten Amerikaanse bedrijven en gezinnen tot $400.000 per dag extra kunnen kosten. “Dit is geen keuze die we lichtvaardig maken, maar Canada zal zich niet laten intimideren,” voegde hij toe.
De dreigementen van Ontario komen op een moment van verhoogde spanning tussen Canada en de VS. De Canadese regering heeft al sancties ingesteld op Amerikaanse producten, waaronder alcohol, voedingsmiddelen en cosmetica.
Daarnaast speelt de handelsoorlog een prominente rol in de Canadese politiek. De liberale partij heeft Mark Carney, voormalig gouverneur van de Bank of Canada en de Bank of England, als nieuwe leider gekozen. Carney wordt getipt als een mogelijke opvolger van premier Justin Trudeau en heeft al laten weten dat hij zich fel zal verzetten tegen het handelsbeleid van Trump.
De Amerikaanse regering heeft nog niet officieel gereageerd op de dreigementen uit Ontario. Analisten waarschuwen echter dat verdere escalatie van het handelsconflict niet alleen gevolgen zal hebben voor de prijzen van grondstoffen, maar ook voor de bredere economische relaties tussen beide landen.
Of de dreigementen van Ford daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd, hangt af van de bereidheid van Washington om opnieuw om de tafel te gaan zitten voor handelsbesprekingen.