DEN HAAG – De rechtbank heeft bepaald dat de Nederlandse overheid meer vaart moet maken met het terugdringen van de stikstofuitstoot. De Staat moet er in 2030 voor zorgen dat de stikstofbelasting in minimaal 50% van de kwetsbare natuurgebieden niet langer te hoog is. Lukt dat niet, dan volgt een dwangsom van 10 miljoen euro. Greenpeace reageert positief op de uitspraak, maar noemt de beslissing ook een “gemengd succes”.
Greenpeace-directeur Andy Palmen noemt de uitspraak een belangrijke stap: “De rechter heeft duidelijk gemaakt dat dit niet langer kan. De overheid overtreedt haar eigen wetten en moet nu echt werk maken van het terugdringen van de stikstofuitstoot. Als het kabinet nu nog niet luistert, weet ik het ook niet meer.”
Hoewel Greenpeace blij is met de uitspraak, had de milieuorganisatie meer gehoopt. Ze wilde dat 80% van de kwetsbare natuurgebieden binnen de normen zou blijven, maar de rechter handhaafde het doel van 50%. Palmen zegt daarover: “We hadden op meer gehoopt, maar we hebben een stap vooruit gezet. De natuur is vandaag de winnaar.”
De dwangsom van 10 miljoen euro wordt door Greenpeace als een krachtig signaal gezien. Palmen legt uit: “Het bedrag lijkt klein op de totale begroting van Nederland, maar het is vooral een symbolische stok achter de deur. Het laat zien dat de rechter serieus is en dat de overheid verplicht is om actie te ondernemen.”
Greenpeace erkent dat de uitspraak verstrekkende gevolgen heeft voor boeren, bedrijven en de bouw. Toch benadrukt Palmen dat de overheid verantwoordelijk is voor het vinden van oplossingen die rekening houden met alle betrokken partijen. “De uitspraak is niet alleen een kans voor de natuur, maar ook voor een eerlijk en duurzaam beleid.”
Greenpeace onderzoekt of het in hoger beroep gaat om strengere doelen af te dwingen. Voorlopig benadrukt Palmen dat de uitspraak een belangrijk precedent schept: “Dit laat zien dat wetten en afspraken ertoe doen. Het is tijd voor verandering.”
(ANP)