Tijdens een persconferentie op vrijdag 24 januari gaf het kabinet een reactie op de recente rechterlijke uitspraak in de zaak van Greenpeace tegen de staat. De uitspraak, die verstrekkende gevolgen heeft voor sectoren zoals landbouw, industrie, woningbouw en infrastructuur, dwingt het kabinet tot het versneld ontwikkelen van maatregelen om zowel natuurherstel als economische balans te realiseren.
“Deze uitspraak raakt de hele samenleving,” stelde de premier. “Daarom hebben we direct actie ondernomen door de nieuwe ministeriële commissie ‘Economie en Natuurherstel’ formeel in te stellen. Deze commissie brengt alle betrokken bewindspersonen samen om het probleem integraal aan te pakken.”
De ministeriële commissie zal werken langs vier sporen:
Het kabinet benadrukte dat de natuurdoelen van groot belang blijven, maar dat deze niet mogen leiden tot een stilstand van de economie. “We zoeken naar een balans waarin natuurherstel hand in hand gaat met de uitvoerbaarheid van maatregelen en de draagkracht van onze economie en samenleving,” zei de premier.
De uitspraak van de rechter, die volgens de premier “de problematiek alleen maar groter maakt,” zal nauwkeurig worden bestudeerd. Het kabinet heeft zichzelf een termijn van twee maanden gegeven om concrete plannen te presenteren, waarbij ook wordt overwogen of hoger beroep mogelijk en kansrijk is.
Daarnaast benadrukte de premier het belang van overleg met de Europese Unie om te bepalen welke flexibiliteit mogelijk is binnen de Europese stikstofregels. “We zetten alles op alles om dit urgente probleem op te lossen,” aldus de premier.
De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat Nederland voor een grote uitdaging staat. De komende maanden zullen bepalend zijn voor de vraag hoe het kabinet deze complexe puzzel gaat oplossen zonder dat Nederland “op slot” komt te staan.