PARAMARIBO – Tijdens een uitgebreide persconferentie op donderdag 9 januari 2025 in de Congreshal presenteerde president Chandrikapersad Santokhi, samen met zes ministers en onderminister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken, de verworvenheden van het afgelopen jaar en de plannen voor 2025. De conferentie behandelde onder meer onderwerpen als onderwijs, veiligheid, financiën, gezondheidszorg en de voorbereidingen voor de aankomende verkiezingen.
President Santokhi benadrukte dat de regering grote stappen heeft gezet op het gebied van internationale samenwerking. “De investeringen in internationale relaties hebben geleid tot schuldherschikking, financiële steun en een sterker internationaal vertrouwen,” zei de president. Volgens hem hebben de hervormingen van de afgelopen jaren bijgedragen aan economische stabiliteit, herstel en wederopbouw.
Hoewel deze maatregelen soms ingrijpend waren, wees Santokhi erop dat de effecten duurzaam zijn. Zo zijn de inflatie structureel gedaald, het begrotingstekort verkleind, de monetaire reserves gestegen en de staatsschuld afgenomen. Suriname’s kredietwaardigheid is bovendien verbeterd, wat meer mogelijkheden biedt voor economische groei.
De regering erkent dat hervormingen impact hebben gehad op kwetsbare groepen en zelfs nieuwe groepen in kwetsbare posities hebben gebracht. Om deze mensen te ondersteunen, is een speciaal sociaal programma opgezet. In 2024 werd SRD 5 miljard uitgegeven aan sociale ondersteuning.
Enkele maatregelen die zijn genomen:
Daarnaast ondersteunt de regering minder draagkrachtigen via koopkrachtversterking, dagelijkse broodmaaltijden voor 13.000 leerlingen en het uitgebreide Foodbasket voedselprogramma. Ook werden initiatieven als het Affordable Housing Project (AHP) en het Landelijk Woningbouwprogramma (LWBP) genoemd, waarbij gesubsidieerde woningen en percelen beschikbaar worden gesteld tegen lage financieringsrentes.
President Santokhi beschreef 2025 als een jaar van consolidatie en verdere groei. “Onze projecten op het gebied van sociale voorzieningen, onderwijs en huisvesting zijn erop gericht de samenleving te versterken en economische vooruitgang voor iedereen te realiseren,” zei hij.
Het beleid blijft zich richten op de ondersteuning van kwetsbare groepen en het bevorderen van brede economische groei, met als doel een meer rechtvaardige samenleving te creëren.