Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) is momenteel bezig met de na-distributie van niet opgehaalde Moni Karta’s (MK’s). Deze kaarten, bedoeld voor financiële ondersteuning, kunnen tot en met 4 december worden opgehaald in het voormalige gebouw van Surpost aan het Kerkplein. Minister Ines Pané lichtte tijdens een regeringsraadpersconferentie toe dat de distributie alle tien districten betreft en vier soorten uitkeringen omvat: Financiële Bijstand Zwakke Huishouden (FBZH), Financiële Bijstand Mensen met een Beperking (FBMB), Algemene Kinderbijslag (AKB) en Koopkrachtversterking (KKV).
De huidige na-distributie is al de derde poging om deze kaarten bij de rechthebbenden te krijgen. Ondanks herhaalde oproepen via lokale media zijn er nog steeds duizenden kaarten niet opgehaald. Voor de AKB-uitkering waren er 5811 MK’s over, waarvan er slechts 1229 zijn opgehaald. Bij de KKV-uitkering gaat het om 6195 resterende kaarten, waarvan er 1335 zijn opgehaald. Ook voor FBMB en FBZH is slechts een klein deel opgehaald: 276 van de 1234 kaarten. De minister benadrukt dat het ministerie tot het uiterste gaat om de kaarten bij de rechthebbenden te krijgen, onder meer door namenlijsten te publiceren.
De distributie voor 2024 is nog niet begonnen, omdat de nieuwe kaarten nog niet volledig door de bank zijn geleverd. De minister verzekerde dat er wordt gewerkt aan een tijdige start van de nieuwe distributie. Voor Paramaribo en Wanica blijft het voormalige Surpostgebouw de uitgifteplaats, terwijl in andere districten lokaal wordt gewerkt.
Uitbreiding bouwsubsidieprogramma
Naast de MK-distributie ontvangt SoZaVo veel aanvragen voor bouwsubsidies. Deze financiële steun is bedoeld voor afbouw, bijbouw of reparatie van woningen, vooral voor gezinnen in een wooncrisis. Minister Pané gaf aan dat de subsidies gericht zijn op kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking, slachtoffers van natuurgeweld en instellingen die senioren of mensen met een beperking opvangen.
Voor 2024 is het bouwsubsidieprogramma uitgebreid, met een maximaal subsidiebedrag van SRD 100.000 per aanvraag. Het totale budget bedraagt SRD 30 miljoen, waarmee naar schatting 300 woningen kunnen worden verbeterd. Aanvragers moeten aan enkele voorwaarden voldoen, waaronder het overleggen van een eigendomsakte en een gezinsinkomen van maximaal SRD 12.000.
Minister Pané benadrukte het belang van deze maatregelen voor het verbeteren van de woon- en leefsituatie van kwetsbare burgers en sprak haar vastberadenheid uit om zowel de distributie van de Moni Karta’s als het bouwsubsidieprogramma succesvol te realiseren.