De hersteloperatie van de toeslagenaffaire vereist drastische aanpassingen om slachtoffers sneller en effectiever te compenseren. Dit is de conclusie van de spoedcommissie die onderzoek deed naar de voortgang van het herstelproces. Het adviesrapport, dat vandaag wordt overhandigd aan staatssecretaris Sandra Palmen (NSC), schetst een somber beeld van de huidige aanpak en roept op tot directe actie.
Beloftes niet waargemaakt
Volgens de commissie heeft de overheid meer beloofd dan ze kan waarmaken, wat heeft geleid tot teleurstelling en wantrouwen onder de getroffen ouders. Daarnaast ontbreekt het de betrokken overheidsorganisaties aan “ruimhartigheid” en vertrouwen in de slachtoffers. “De overheid lijkt banger te zijn om te overcompenseren dan om recht te doen aan de slachtoffers,” stelt de commissie.
Ook hekelt de commissie de onduidelijke en onuitvoerbare opzet van het huidige beleid, dat niet voldoet aan de standaarden van een rechtsstaat. Om het proces overzichtelijker te maken, worden twee nieuwe routes voorgesteld waaruit slachtoffers kunnen kiezen.
Twee routes naar herstel
Voor gezinnen die ernstig getroffen zijn en de regie hebben verloren, stelt de commissie een speciale aanpak voor. Deze groep van ongeveer 2.000 tot 3.000 ouders en kinderen zou proactief ondersteuning moeten krijgen, inclusief hulp van woningcorporaties en ggz-instellingen.
Heldere schadekaders
De commissie benadrukt dat een van de grootste problemen het gebrek aan duidelijkheid is over financiële compensatie. Er wordt gepleit voor één helder schadekader, met ruimte voor uitzonderingen bij complexe schadegevallen. Voor deze gevallen zou een aparte Commissie Complexe Schade worden ingesteld.
Implementatie en toekomstperspectief
Hoewel de commissie erkent dat het implementeren van de nieuwe aanpak maanden kan duren, ziet zij dit als noodzakelijk om de vastgelopen hersteloperatie vlot te trekken. De regering heeft aangegeven volgende maand met een reactie te komen op het advies.
De spoedcommissie, onder leiding van voormalig CDA-Kamerlid Van Dam, werd in november 2024 ingesteld door toenmalig staatssecretaris Achahbar om de impasse in de hersteloperatie te doorbreken. Met haar scherpe analyse en concrete aanbevelingen zet de commissie druk op het kabinet om de slachtoffers eindelijk het recht te bieden dat zij verdienen.
Bron: NOS