Paramaribo, 17 april 2025 – Met de verkiezingen op komst groeit de roep om transparantie, verantwoording en ingrijpen in Suriname. Een open brief van burgeractivist Armand Waggelmans aan het Anti Fraude Platform (AFP), gecombineerd met diepgravende onthullingen van Rinieuws, legt een zorgwekkende realiteit bloot: structurele fouten in het kiezersregister, afschuiving van verantwoordelijkheid door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), en mogelijke politieke belangenverstrengeling.
Waggelmans richt zich in zijn brief aan het AFP tot de samenleving én het bestuur. Hij spreekt van aanwijzingen voor grootschalige stemfraude, waaronder de opkoop van meer dan 100.000 stemmen. Zijn oproep: een onafhankelijk en strafrechtelijk onderzoek, internationale waarneming én onmiddellijke opschoning van de kiezerslijsten.
“Deze schendingen ondermijnen niet alleen het democratisch proces, maar schaden ook het vertrouwen van burgers in de rechtsstaat,” schrijft Waggelmans.
Onderzoek door Rinieuws onthult dat:
Deze data zijn afkomstig uit het officiële kiezersregister, waarmee iedere beschuldiging van ‘onrustzaaierij’ door BiZa op losse schroeven komt te staan.
Vanaf 1 maart trachtte Rinieuws via officiële weg uitleg te krijgen van BiZa. Wat volgde: defensieve reacties van onderminister Maurits Hassankhan, verwijzingen naar het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), en uiteindelijk stilte. Hassankhan noemde de publicaties van Rinieuws “onruststokend” en “speculatief”, zonder in te gaan op de feiten.
Hoofdredacteur L. Richelieu weerlegt de kritiek:
“Wij publiceren niets zonder controleerbare data. De bewijslast ligt bij de overheid, niet bij de pers.”
Politicoloog Marcel Oostburg voegt in zijn recente column olie op het vuur:
“Het gebruik van dubbele ID-nummers en het opnemen van niet-bestaande kiezers is geen vergissing meer. Dit is georganiseerde fraude met politieke dekking.”
Hij bekritiseert het uitblijven van stevige journalistieke confrontatie en roept media op hun verantwoordelijkheid te nemen. Rinieuws is tot nu toe de enige redactie die deze beerput structureel openlegt.
Waggelmans waarschuwt in zijn brief ook voor institutionele verstrengeling. Volgens hem heeft de grootste politieke partij directe invloed op BiZa, het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en zelfs de voorzitter van De Nationale Assemblee. Dit ondermijnt de scheiding der machten en vormt een risico voor eerlijke verkiezingen.
Waggelmans roept op tot:
Zolang BiZa en OKB blijven zwijgen, blijft de pers de waakhond van de democratie. Rinieuws benadrukt dat het haar taak is om transparantie af te dwingen en het kiesproces zuiver te houden.
“We willen geen conflict. We willen duidelijkheid — voor de kiezer.”