Paramaribo – Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) op 2 en 3 december een mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van een beleid voor Rechtvaardige Transitie (Just Transition). Tijdens een intensieve training en workshop zijn de bouwstenen gelegd voor een toekomstgericht beleid waarin klimaatmaatregelen worden afgestemd op sociale rechtvaardigheid en mensgerichtheid.
Just Transition is een concept dat gericht is op het waarborgen van eerlijke en inclusieve sociale en economische veranderingen tijdens de overgang naar een groene economie. Het doel is om zowel werknemers als werkgevers te ondersteunen bij de uitdagingen en kansen die klimaatmaatregelen met zich meebrengen.
De workshop, geleid door ILO-expert Kees van Ree, bracht vertegenwoordigers van diverse ministeries, sociale partners zoals de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en Ravaksur, en de Nationale Milieu Autoriteit bijeen. Tijdens de sessies werden belangrijke thema’s behandeld, waaronder sociale bescherming, vaardigheden voor groene banen, en financiering van klimaatmaatregelen.
De sessies hebben geresulteerd in concrete aanbevelingen voor de ontwikkeling van het beleid, zoals:
Suriname, bekend om zijn negatieve CO₂-emissie en bebossing, staat paradoxaal genoeg voor grote uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Zeespiegelstijging, overstromingen en extreme droogte bedreigen de werkgelegenheid en het welzijn van de bevolking. Het Just Transition-beleid wordt gezien als een essentieel onderdeel van Suriname’s Green Development Strategy en het Decent Work Country Programme Suriname III (2023-2026). Hiermee wil de regering ervoor zorgen dat klimaatmaatregelen niet alleen het milieu beschermen, maar ook sociale en economische voordelen bieden.
De volgende fase in dit proces zal bestaan uit verdere beleidsontwikkeling, waarbij ook het bredere publiek wordt betrokken. Internationale partners, waaronder de ILO, blijven ondersteuning bieden. Minister Steven Mac Andrew onderstreepte tijdens een gesprek met de ILO-expert het belang van Decent Work en de betrokkenheid van alle stakeholders, inclusief inheemse en tribale gemeenschappen.
Met dit initiatief zet Suriname een belangrijke stap richting een duurzame toekomst waarin zowel het milieu als de bevolking centraal staan.