WASHINGTON – Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten lijkt een wet te zullen handhaven die TikTok in het land verbiedt vanaf 19 januari 2025, tenzij de populaire app wordt verkocht door zijn Chinese moederbedrijf, ByteDance. De zaak brengt een botsing tussen nationale veiligheid en vrijheid van meningsuiting, met mogelijke gevolgen voor de 170 miljoen Amerikaanse gebruikers van TikTok.
Tijdens een hoorzitting van meer dan twee en een half uur gaf opperrechter John Roberts aan dat het eigendom van TikTok door ByteDance en de vermeende verplichting om samen te werken met de Chinese overheid, een groot risico vormt voor de nationale veiligheid.
Volgens TikTok-advocaat Noel Francisco zou de wet TikTok kunnen dwingen te stoppen in de VS, tenzij er een goedgekeurde koper wordt gevonden. Francisco riep de rechters op om een tijdelijke opschorting toe te staan, maar veel van de rechters lijken zich achter de wet te scharen.
Als de wet wordt gehandhaafd, zullen appstores zoals die van Apple en Google TikTok niet meer mogen aanbieden. Daarnaast mogen internetdiensten de app niet meer ondersteunen. Hoewel huidige gebruikers toegang tot TikTok behouden, zullen nieuwe downloads en updates worden geblokkeerd. Dit betekent dat de app op den duur onbruikbaar wordt.
ByteDance heeft aangegeven niet van plan te zijn TikTok te verkopen, ondanks de groeiende druk. Ondertussen hebben investeerders, waaronder voormalig minister van Financiën Steven Mnuchin en zakenman Frank McCourt, interesse getoond in de Amerikaanse activiteiten van TikTok. McCourt’s Project Liberty, ondersteund door investeerders zoals Shark Tank-host Kevin O’Leary, heeft al een voorstel ingediend om TikTok over te nemen.
De Amerikaanse overheid ziet TikTok als een risico voor de nationale veiligheid. Ze maken zich zorgen dat de gegevens van gebruikers in handen van de Chinese overheid kunnen vallen. Daarnaast vrezen ze dat de algoritmen van TikTok gemanipuleerd kunnen worden om invloed uit te oefenen op gebruikers in de VS.
Hoewel TikTok deze beschuldigingen ontkent, blijft de Amerikaanse regering bij haar standpunt. De regering-Biden heeft in 2022 onderhandelingen met TikTok afgebroken omdat zij de voorgestelde maatregelen onvoldoende vond.
Als TikTok wordt verboden, is dat een belangrijke stap in de groeiende spanningen tussen de VS en China over technologie. De zaak benadrukt ook bredere vragen over digitale privacy en de invloed van buitenlandse technologiebedrijven.
Met de deadline van 19 januari 2025 in zicht, hangt de toekomst van TikTok in de VS aan een zijden draadje. Voorlopig blijft het onzeker of een verkoop, een verbod of een politieke oplossing de uiteindelijke uitkomst zal zijn.
Bron: AP