Paramaribo – De Nationale Assemblée (DNA) maakt zich op voor haar installatie, gepland voor zondag. Alle 51 gekozen leden, waaronder president Chandrikapersad Santokhi, hebben hun bewilliging inmiddels afgelegd. Daarmee lijkt de weg vrij voor een ordentelijke start. Toch zorgen tegenstrijdige politieke signalen over het voorzitterschap én Santokhi’s eigen rol voor verdeeldheid en speculatie.
Ondervoorzitter Dew Sharman bevestigt dat de Griffie alle voorbereidingen afrondt. De beëdiging van het oudste lid, noodzakelijk om de eerste vergadering te starten, moet nog plaatsvinden maar kan op elk moment gebeuren. “Voor zondag kan het any moment plaatsvinden,” aldus Sharman.
Wat betreft de nieuwe voorzitter van de DNA houdt Sharman zich aan de formele lijn. “Vooralsnog zijn er geen kandidaten voorgedragen. Tot het moment van voordracht op de dag van de toelating, kan iedereen voorzitter worden,” zegt hij.
Toch ligt er al politieke claim op die post. NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bevestigde dat voormalig vicepresident Ashwin Adhin unaniem is voorgedragen als voorzitter door haar partij. Adhin zelf liet weten dat hij wil streven naar brede samenwerking en besluitvorming op basis van consensus: “Ik zal proberen alle partijen bij elkaar te krijgen.”
Woordbreuk of wendbaarheid?
Opvallend is de keuze van president Santokhi om zelf zitting te nemen in het parlement. Deze beslissing staat haaks op eerdere, nadrukkelijke uitspraken. Eerder verklaarde Santokhi dat hij zou afzien van een zetel in de DNA als hij geen tweede presidentiële termijn zou krijgen en als zijn partij, de VHP, geen deel zou uitmaken van de nieuwe coalitie. “Het parlementaire werk behoort aan volksvertegenwoordigers,” aldus Santokhi destijds.
Toch blijkt nu het tegenovergestelde: Santokhi neemt zijn zetel in, ondanks dat de VHP zich in een kwetsbare positie bevindt en de presidentszetel naar verwachting niet opnieuw door hem ingevuld zal worden. Critici spreken van woordbreuk; anderen zien het als strategisch manoeuvreren.
Santokhi, die eerder vol lof sprak over partijgenoten zoals Marciano Dasai, adviseerde deze juist níet in DNA plaats te nemen en bestuurlijk actief te blijven. Hij onderstreepte dat de VHP haar aanhang moet verbreden en mikt op minimaal 26 zetels voor meer slagkracht bij coalitievorming. “Partijen moeten bereid zijn de rechtsstaat te versterken,” benadrukte hij, zonder daarbij specifieke toekomstige coalitiepartners te noemen.
Terwijl de installatie van de DNA formeel op rolletjes lijkt te lopen, ontrolt zich achter de schermen een politiek spel waarbij macht, beloften en strategische positionering het ritme bepalen. De spanning tussen formele neutraliteit en politieke realiteit is zelden zo tastbaar geweest.
Lees ook: