In een vlijmscherp interview op DTV legde Robert Vishnudatt, politiek leider van de Volkspartij Leefbaar Suriname, de vinger op de zere plek binnen de huidige regering. Hij beschuldigde president Chandrikapersad Santokhi van misleiding, politieke stagnatie en vriendjespolitiek. Volgens Vishnudatt heeft de rol van Santokhi als zowel VHP-voorzitter als president geleid tot bestuurlijke chaos en een diepgeworteld wantrouwen onder het Surinaamse volk. “Hij belooft veel, maar realiseert weinig,” aldus Vishnudatt.
“Het probleem is dat Santokhi twee petten draagt: die van president en die van VHP-voorzitter. Hierdoor ontbreekt elke vorm van zelfreflectie en tegenwicht. De voorzitter belooft van alles, terwijl de president niet levert,” zei Vishnudatt.
Tijdens het gesprek haalde Vishnudatt ook uit naar de beloftes die Santokhi deed in aanloop naar de verkiezingen van 2020. De president beweerde tijdens een recente partijbijeenkomst dat “alle beloftes zijn nagekomen.” Vishnudatt noemt dit pure fictie.
“De koopkracht van het volk is niet versterkt, de voedselprijzen zijn torenhoog, en de benzineprijs rijst de pan uit. Waar heeft deze regering het volk gered? Ze heeft alleen vrienden en familie geholpen,” betoogde hij. Vishnudatt benadrukte dat veel Surinamers het vertrouwen in de politiek hebben verloren door wat hij “ronduit wanbeleid” noemt.
Interessant genoeg kreeg vice-president Ronnie Brunswijk lof van Vishnudat, die zijn strategisch vermogen en connectie met de bevolking prijst. “Brunswijk manoeuvreert slim en heeft een natuurlijke band met het volk. Hij speelt het politieke spel met precisie, iets wat Santokhi lijkt te missen. Misschien is het tijd voor een president Brunswijk,” zei Vishnudatt uitdagend.
Volgens Vishnudatt is het bestuur van de VHP een schoolvoorbeeld van nepotisme en rancune. “Zelfs binnen de partij worden andersdenkenden genegeerd of uitgesloten. Ik heb dit persoonlijk ervaren,” stelde hij. Hij bekritiseerde ook de afhankelijkheid van zogenoemde presidentiële commissies, die volgens hem vaak bestaan uit incompetente en politiek gemotiveerde benoemingen. “Dit centraliseert de macht bij de president en frustreert de effectiviteit van ministers,” waarschuwde hij.
Vishnudatt riep Santokhi op om kritischer naar zijn eigen beleid te kijken. Hij wees op tegenstrijdige uitspraken, zoals het noemen van zijn kabinet als “dreamteam” terwijl hij tegelijkertijd ministers openlijk bekritiseert. “Als je zegt dat een minister niet functioneert, moet je als president ingrijpen. Maar dat gebeurt niet. Santokhi speelt een dubbelrol die de samenleving alleen maar meer verward en teleurgesteld achterlaat,” stelde Vishnudatt.
In zijn afsluitende oproep benadrukte Vishnudatt de urgentie van politieke verandering. Hij sprak zijn teleurstelling uit over de grote partijen, waaronder de VHP, NDP en NPS, en suggereerde dat het tijd is voor nieuwe leiders met visie. “Het volk verdient beter. We moeten dit land samen redden. Laat uw stem niet verloren gaan tijdens de verkiezingen van 2025,” pleitte hij.
Met zijn kritiek zet Vishnudatt zichzelf neer als een belangrijke oppositieleider die niet terugdeinst om de pijnpunten van het huidige bestuur aan de kaak te stellen. Zijn scherpe analyse en oproep tot een nieuwe politieke koers zullen ongetwijfeld veel stof doen opwaaien in aanloop naar de cruciale verkiezingen van 2025