In de eerste helft van oktober heeft Gaza geen enkele hulp ontvangen, waardoor de situatie voor de bevolking steeds nijpender wordt. De Verenigde Naties waarschuwen dat 2,2 miljoen mensen dringend basisvoorzieningen nodig hebben. Vorige week drongen de Verenigde Staten er bij de VN-Veiligheidsraad op aan Israël te bewegen om de rampzalige omstandigheden in Gaza aan te pakken en het lijden te verlichten door de beperkte hulpverlening te intensiveren.
Twee hoge Amerikaanse functionarissen, minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin, hebben Israël een brief gestuurd met daarin specifieke acties die binnen 30 dagen moeten worden ondernomen. Deze omvatten het toelaten van minimaal 350 vrachtwagens per dag met hulpgoederen naar Gaza, het instellen van gevechtspauzes om de doorgang van hulp te waarborgen, en het intrekken van evacuatiebevelen voor burgers waar dat niet strikt noodzakelijk is. Mocht Israël niet snel reageren, dan kan Amerikaanse militaire steun aan Israël worden ingeperkt.
De hoeveelheid hulp die Gaza de afgelopen maanden heeft bereikt, is aanzienlijk afgenomen, met meer dan 50% ten opzichte van eerdere pieken. Daarom hebben Blinken en Austin benadrukt dat Israël moet ingrijpen om de hulpverlening terug te brengen naar eerdere niveaus.
Dit is het krachtigste ultimatum dat Washington tot nu toe aan Israël heeft gesteld. De eisen zijn duidelijk en er is een concrete deadline, maar dit betekent niet dat de Amerikaanse houding ten opzichte van Israëls aanpak van de oorlog op lange termijn verandert. Volgens het Witte Huis sluit de brief aan bij eerdere gesprekken die de VS tijdens het conflict met Israël heeft gevoerd.
Het Pentagon heeft al laten zien dat de Verenigde Staten serieus zijn, door een militaire levering aan Israël te blokkeren. “We blijven openhartige gesprekken voeren met Israël,” aldus het Pentagon. “Zoals bekend, is een levering van 2000-pondbommen nog steeds opgeschort.” Critici wijzen erop dat Israël meerdere keren internationale wetten heeft geschonden, maar dat de regering-Biden dit niet consequent heeft aangepakt. Blinken en Austin maken echter duidelijk dat Israël verantwoordelijk is voor de verslechterende humanitaire situatie in Gaza, die miljoenen levens in gevaar brengt.