PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren unaniem ingestemd met het vaststellen van de waarborgsom voor deelname aan de komende verkiezingen op een bedrag van ongeveer SRD 520 duizend. Dit besluit stuit op verzet van buitenparlementaire partijen, die zich voorbereiden op juridische stappen om het bedrag aan te vechten.
Het nieuwe bedrag, vastgesteld op SRD 129,42 x 1% van het aantal kiesgerechtigden, is een verlaging ten opzichte van eerdere voorstellen, maar blijft voor veel partijen onacceptabel. Eerder werd een bedrag van ruim SRD 900 duizend door dezelfde partijen succesvol aangevochten bij het Constitutioneel Hof.
Volgens Dharm Mungra van De Nieuwe Leeuw bereidt een coalitie van buitenparlementaire partijen, waaronder DA’91 en DOE, zich voor op een kort geding zodra de wet door president Chandrikapersad Santokhi wordt afgekondigd. Er wordt ook overwogen om opnieuw naar het Constitutioneel Hof te stappen. Daarnaast is de mogelijkheid van een klacht bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) nog steeds in beeld.
De partijen argumenteren dat de huidige hoogte van de waarborgsom, ondanks de inflatiecorrectie, nog steeds een onnodige belemmering vormt voor kleinere politieke bewegingen om deel te nemen aan de verkiezingen.
Het parlement verdedigt de vastgestelde waarborgsom als een redelijke maatregel die rekening houdt met inflatiecorrecties sinds 2019. Aanvankelijk was voorgesteld om het bedrag te bepalen op SRD 158 x 1% van het aantal kiesgerechtigden, wat neerkwam op bijna SRD 650 duizend. Na overleg tussen de fracties is dit bedrag echter teruggebracht tot SRD 129,42 om brede steun te krijgen binnen DNA.
Reactie van de Buitenparlementaire Partijen
De buitenparlementaire partijen zijn echter van mening dat de hoogte van de waarborgsom verder moet worden verlaagd, idealiter naar een bedrag onder SRD 400 duizend. “We zullen de gang naar de rechter niet schuwen om dit aan te vechten,” aldus Mungra. De partijen blijven zich verzetten tegen wat zij zien als een obstakel voor politieke participatie en democratie.
Met juridische stappen in aantocht, blijft de discussie over de waarborgsom een heet hangijzer in de aanloop naar de verkiezingen.