Op 16 oktober 2024 wordt Wereldvoedseldag gevierd, een jaarlijkse gelegenheid om bewustzijn te creëren over wereldwijde voedselzekerheid en de noodzaak van een duurzame voedselvoorziening. Dit jaar staat het thema in het teken van twee essentiële pijlers: duurzame voedselvoorziening en waterbeheer, met als ultieme doel het beëindigen van honger in de wereld.
Met een wereldbevolking die naar verwachting zal groeien tot bijna 10 miljard mensen in 2050, staat de wereld voor een immense uitdaging: hoe kunnen we iedereen op een duurzame manier van voedsel voorzien? Momenteel leven volgens de Verenigde Naties meer dan 820 miljoen mensen in voedselonzekerheid. Deze situatie wordt nog verergerd door de toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water en land, en de negatieve impact van klimaatverandering op landbouwproductie.
Duurzaamheid in de voedselketen betekent het vinden van manieren om voedsel te produceren en te verdelen zonder schadelijke effecten op het milieu, en tegelijkertijd voldoende en voedzaam voedsel voor iedereen te waarborgen. Innovaties in landbouw, zoals precisielandbouw, agro-ecologische praktijken en de bevordering van regeneratieve landbouwmethoden, spelen een belangrijke rol. Deze technieken verminderen het gebruik van chemische meststoffen en pesticiden en stimuleren bodembehoud en biodiversiteit.
Ook is er aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) gaat ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel wereldwijd verloren of wordt verspild. Het efficiënter beheren van voedselstromen, het verbeteren van de logistiek en de distributie van voedsel kunnen een substantiële impact hebben op de beschikbaarheid van voeding.
Water is de kern van elk voedselsysteem, maar het wordt steeds schaarser. Klimaatverandering leidt tot meer onregelmatige regenval, overstromingen en droogtes, wat de beschikbaarheid van water voor landbouw schaadt. Het thema van Wereldvoedseldag 2024 onderstreept daarom het belang van effectief waterbeheer. Technieken zoals druppelirrigatie en regenwateropvang kunnen boeren helpen efficiënter om te gaan met water en de impact van droogtes te verminderen.
Daarnaast zijn er duurzame visserijpraktijken en aquacultuurinitiatieven nodig om ervoor te zorgen dat de oceanen, rivieren en meren gezond blijven en kunnen blijven bijdragen aan de voedselvoorziening. Overbevissing en vervuiling moeten worden tegengegaan om de voedselzekerheid te waarborgen voor toekomstige generaties.
De wereld heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen honger, maar er is nog veel werk te doen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, met name doel 2 – “Geen honger” – is een oproep aan landen, bedrijven, en burgers om samen te werken aan oplossingen voor voedselzekerheid.
Wereldvoedseldag 2024 nodigt ons allen uit om na te denken over hoe we onze voedselsystemen kunnen hervormen om veerkrachtiger, rechtvaardiger en milieuvriendelijker te worden. Door innovatieve landbouwmethoden, slim waterbeheer en vermindering van voedselverspilling kunnen we gezamenlijk bouwen aan een wereld waar niemand honger lijdt.