Suriname staat voor enorme economische uitdagingen. Tijdens een interview in het programma Wel geïnformeerd op Radio Tamara gaf econoom Winston Ramautarsing een kritische analyse van de huidige economische situatie. Hij wees op een groeiende staatsschuld, hardnekkige inflatie en een gebrek aan effectief beleid.
Ramautarsing benadrukte dat de schuldproblematiek allesbehalve onder controle is. “De buitenlandse schuld is in vier jaar met 600 miljoen US dollar gestegen, terwijl de binnenlandse schuld met 10 miljard SRD is toegenomen. De regering spreekt van een daling in de schuldquota, maar dat is misleidend omdat het gebaseerd is op inflatiecorrecties,” aldus Ramautarsing.
De econoom stelde dat het ontbreken van beleidsmaatregelen de situatie alleen maar verergert. “De regering heeft geen significante stappen gezet om structurele problemen aan te pakken. Ze schuiven alles vooruit, wat betekent dat de crisis alleen maar wordt uitgesteld,” voegde hij eraan toe.
Hoewel de inflatie in 2024 is gedaald van 60% naar ongeveer 11%, waarschuwt Ramautarsing dat dit geen reden tot optimisme is. “Een inflatie van 11% betekent nog steeds dat de bevolking 10% armer wordt per jaar, aangezien de lonen achterblijven. Dit leidt tot verdere verarming,” legde hij uit.
Daarnaast wees hij op de uitdagingen voor het lokale bedrijfsleven, dat worstelt met stijgende kosten en verminderde koopkracht. “Bedrijven zoals Fernandes kunnen de inflatie niet volledig compenseren door hogere prijzen, omdat de consumenten het simpelweg niet kunnen betalen. Hierdoor wordt de druk op salarissen en bedrijfsvoering steeds groter,” aldus Ramautarsing.
Ramautarsing ziet perspectief voor de economie vanaf 2028, wanneer inkomsten uit olie- en gasproductie naar verwachting zullen toenemen. Tijdens een nieuwjaarslezing van de Vereniging Economisten Suriname (VES) benadrukte een spreker van TotalEnergies dat Suriname vanaf dat moment kan profiteren van substantiële olie-inkomsten.
Toch gaf Ramautarsing aan dat deze belofte alleen werkelijkheid kan worden als Suriname zich beter voorbereidt. “Lokale bedrijven moeten hun producten en diensten upgraden om te kunnen voldoen aan de eisen van de internationale olie- en gasindustrie. Anders zullen buitenlandse bedrijven de markt domineren,” waarschuwde hij.
De grootste kritiek van Ramautarsing was gericht op het ontbreken van daadkrachtig economisch beleid. “De regering heeft verzuimd om moeilijke beslissingen te nemen. In plaats daarvan worden problemen vooruitgeschoven. Dit is geen leiderschap; dit is crisismanagement zonder visie,” zei hij.
De econoom bekritiseerde ook het gebrek aan actie om structurele hervormingen door te voeren. “Als we ons beleid niet drastisch veranderen, zullen we nog tien jaar nodig hebben om het welvaartsniveau van 2019 te herstellen. Suriname heeft leiderschap nodig dat durft te handelen,” stelde hij.
Met de verkiezingen van 25 mei 2025 in het vooruitzicht, riep Ramautarsing op tot kritisch stemgedrag van de bevolking. Hij wees erop dat de economische crisis en het falende beleid de huidige regering niet in dank worden afgenomen. “De bevolking verwachtte dat de regering ons uit de crisis zou halen, maar dat is niet gebeurd. Dit zal zeker invloed hebben op het stemgedrag,” voorspelde hij.
Bron: Interview met Radio Tamara